Jak děti rozjařit? Vybavte je kompletně na jaro.

Konečně je to tu. Úžasně sympatické roční období, které snad zbožňují všichni bez výjimky. No, vlastně alergici zrovna moc nejásají, ale i tak se na jaro většina z nás moc těší. Proč vlastně? Protože jaro voní. A nádherně. Zkuste si na jaře vyjít do přírody a zhluboka se nadechnout. Po pošmourné zimě je nám najednou tak dobře. Sluníčko se začne opírat do půdy a stromů a dává najevo, že je čas vylézt ven z ulity. A tak vylézáme. Na zahrádku, na hřiště, do lesa. Zkrátka ven. Když si tak matně vzpomínám, v kterém životním období na mě jaro nejvíce působilo, bylo to zřejmě, když byly děti malé. S dětmi dostává každé roční období jiný rozměr a jaro dvojnásobně. Vůně, barvy, teplo.

Co zařídit, než schováte zimní bundy do skříně?

S prvními jarními paprsky jsem se většinou zastavila u otevřené skříně svých dětí, abych udělala jakousi inventuru dětského oblečení. Světe div se, zase vyrostly. Z tepláků jsou tříčtvrťáky, rukávy u bundy sahají něco málo pod lokty, ze sandálů čouhají palce. To jsem ráda, jak mi ty děti pěkně rostou. Uvidíme, jak se bude tvářit tatínek na neoddiskutovatelnou skutečnost, že dcerky opět změnili velikost a budeme muset vyrazit na nákupy.

Tatínek se tvářil všelijak, nicméně co by pro své dcery neudělal. A tak se šlo nakupovat. Když to vezmeme pěkně popořádku, vždycky, tak nějak intuitivně, jsem začínala jsem od bot. Jak se postupně začala venkovní teplota zvyšovat, v kozačkách už to nešlo. Takže na řadu přišly jarní boty. Do školy polobotky, na sport a volný čas tenisky, do lesa nejlépe outdoorové boty a k sukni nějaké parádní. Není toho nějak moc? Abych pravdu řekla, celkem ano. Čtvery boty pro 3 slečny, 12 párů, ani se člověk nestačí divit. Pravda je taková, že jsme si většinou vystačili se dvěma páry, teniskami a sandálkami. Hlavně, když byly děti malé.

Pořádná bunda je základ

V období, kdy ještě děti chodily do školky, jarní výbava představovala hlavně zásobu tepláků, mikin, jarní bundu či vestu. Musím říct, že jsem si oblíbila softshell. Jako materiál má vážně něco do sebe. Pro chladnější období se softshellová bundička hodí perfektně a sem tam nahradila i pláštěnku. Nepromokla, neprofoukla a v barevných provedeních pro děti – ideální volba. Jak se sluníčko ukazuje víc a víc a rtuť teploměru šplhá nahoru, děti začnou odmítat bundy, je jim horko a smlouvají. Alespoň moje dcera smlouvá celkem hodně. Nezajímá jí, že rána jsou ještě chladná. Přiznám se, že často na podobné situace není čas ani energie. Hlavně na smlouvání po ránu, kdy všichni spěcháme. V ten moment na scénu přichází vesta.  Pro mě představuje kompromis, na který jsem ochotná přistoupit. Ze začátku jara prošívaná, pak stačí i fleecová. Paráda.

Neděste se, že vám jarní nákup oblečení vyluxuje peněženku. Musím říct, že nikdy jsme se nevrhali do jarních nákupů najednou. Co mě také celkem uklidňovalo byl fakt, že pořízením jarní výbavy v podstatě vyřeším i výbavu podzimní. Tyto dvě roční období se až tak moc v zásadě neliší. To, co děti oblékají začátkem jara, využijí i začátkem podzimu. Tak jak se měnilo počasí, postupně jsme třídili, co ještě děti oblečou a co už ne a garderóbu jsme řešili postupně.

Když už holky měly co na nohy, co na sebe, pak se vyrazilo na pořizování doplňků. Na řadu přišly čepice a sluneční brýle. Sluníčko, hlavně to jarní, má pěknou sílu. Bez kšiltovky, bavlněné čepice nebo kloboučku jsme se většinou neobešli.

Co ještě nesmí chybět v jarním šatníku?

Pláštěnka a gumáky. No jasně, na to se děti nejvíce těší. Pořádně si zařádit v kalužích. Sice tak nějak podvědomě doufáme, že pláštěnku ani holínky nebudeme muset ani vytáhnout ze skříně, ale aprílové počasí si dělá často, co chce. Pokud máte dítko školkou povinné, tak oblečení do deště bude navíc součástí „povinné školkové výbavy“. Ruku na srdce, kdo z nás, jako dítě, tu parádní kaluž přes celý chodník spořádaně obešel?

Autor příspěvku: Lucie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *